Популярни публикации

вторник, 5 май 2020 г.

Ще сезираме прокуратурата....Кой от РЗИ си измива ръцете с медиците?


                     ДО г-н ИВАН ГЕШЕВ
                            ГЛАВЕН ПРОКУРОР
                            НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  koпие:  ДО MИНИСТЕРСТВОТО
                            НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

                     ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
      
          

          ОТВОРЕНО ПИСМО С И Г Н А Л

   За разследване на заразата от корона вирусна инфекция в Инфекциозното
   отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен, довели до смъртта на
   д-р Ил. Иванова

   от
   Радка Димитрова Сиренкова  - НГИ „Системата ни убива всички“
   адрес : гр. Сливен, ул. „Великокняжевска“ № 91
   тел. : 0879 851070,  ел. поща : sirenkova@avb.bg ,
   Живко Желев Бъчваров  - координатор на „Национално движение РЕД“  
   за Граждански контрол
   адрес:  гр.Сливен, кв. Речица,  ул. „Малина“ № 9 
   тел.:  0887 027608,  ел. поща: jivko2811@gmail.com.


                   УВАЖАЕМИ г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,
   Настояваме Главна прокуратура веднага да започне разследване, свързано със заразата с корона вирус в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен. Тиражираните по медиите лъжи, че вина за смъртта на д-р Илиана Иванова на 01.05.2020 год. носят лекарите и медицинския персонал в Инфекциозното отделение, са лъжа, с която виновниците за това искат да скрият своята безотговорност и вината от бездействието си, което доведе до заразяването на медицинския персонал в Инфекциозното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен и до смъртта на д-р Илиана Иванова.
  
   Настояваме да се извърши разследване и установи: 

  • Подготвен ли е бил медицинският персонал в Инфекциозното отделение в МБАЛ  „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен в началото на пандемията и с какво е бил снабден той при обявяването на извънредното положение в Република България на 13.03.2020 г. -  маски, ръкавици, защитни облекла и др. лични  предпазни средства в началото на епидемията преди в Инфекциозното отделение да постъпят първите заразени и болни с корона вирус? Еднократните предпазни средства използвани ли са многократно? Има ли ръкавици и по колко чифта ръкавици са ползвани от екипите по време на дежурството? Какви маски са използвани?

  • Има ли обособени помещения в Инфекциозното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен за обличане и събличане на защитните костюми и другите лични предпазни средства? Колко на етаж са стаите и колко тоалетни има?

  • Къде са преглеждани пациентите и след прегледите им обикаляла ли е линейката с тях из болницата за рентген и други звена в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен ?

  • Как са екипирани лаборантите, имат ли предпазни облекла? Лаборантите, които обслужват заразените пациентите с корона вирус, след това сменят ли дрехи, маски, защитни облекла, ръкавици? С какви маски и защитни облекла от 13.03 са им давани  за колко часа на ден?

  • Колко на брой  са предпазните костюма в Инфекциозното отделение  за еднократно ползване и за многократно ползване, снабдени в периода 13.03 – 05.05. 2020 год. – снабдяване по дати и ползването му от персонала? Какъв е броят на персонала в отделението? Колко екипа за работа с пациенти с корона вирус са обучени и формирани в Инфекциозното отделение  в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен ?

  • Правени ли са тестове на лекарите и медицинския персонал в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен?  Веднага след  първите симптоми на проява на корона вирусната инфекция ли са извършени? Какви са тестовете? Кой ги е правил? Кога е направен първия тест на лекарите и медицинския персонал, по дни? Дадени ли са резултатите от направените  им тестове на всеки един от медицинските работници в Инфекциозното отделение в Сливен? Тествани ли са шофьорите на линейки и друг персонал корона вирусната инфекция в болницата, на личните лекари в Сливен? Унищожавани ли са направените им тестове? Плащали ли са си тестовете?

  • Как и на кого са изплатени обещаните от правителството 1000 лева на участниците в борбата с корона вирус в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен ? Как се избира на кого да се раздават парите?

  • Да се установи какво е снабдяването с дезинфектанти видно от журнала за дена в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен и как са използвани те?

  • МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен организира дарителски кампании за набиране на средства за медикаменти, за набиране на средства за закупуване на машини за дезинфекция, за лични предпазни средства и др. Да се установи как и законосъобразно ли са изразходвани тези дарения.

  • Да се разпореди извършването на финансова инспекция на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен на АДФИ, която да установи размер на постъпилите дарения в стойност и натура, завеждането на получените дарения и изразходването на същите от 13.03. 2020 г, изплатените възнаграждения на персонала в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен до настоящия момент, средствата получени от държавата за подготовка на отделенията за лечение на болни от корона вирус, за медикаменти и др. материали.
  • Да се установи по дати от 13.03.2020 год. до настоящия момент какви проверки е извършила РЗИ Сливен в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен, какви предписания е изготвила за незабавно изпълнение от ръководството МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен при констатирани нарушения в отделението?  Да се предоставят по дати, като се установи регистрирани ли са те в Регистрационната книга на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен? РЗИ Сливен подава ли невярна информация към НОЩ и към медиите в Сливен. Кой носи отговорност от РЗИ?

    Подпис:
    Радка Димитрова Сиренкова 
          и Живко Желев Бъчваров
    
         Дата: 05.05.2020 гoд.
         Сливен


Няма коментари:

Всичко за мен