Популярни публикации

неделя, 21 ноември 2010 г.

Местоположение и История на кв.Речица-Сливен

[ САЙТЪТ ВСЕ ОЩЕ СЕ РЕДАКТИРА!!! ]


Кв.Речица се намира на 6 км южно - западно от центъра на град Сливен. На около още шест километра от квартала са разположени Сливенските минерални бани и р.Тунджа. Кварталът има изглед към Стара планина, и покрай него минават и първокласните пътища София-Бургас (Подбалкански първокласен път) и шосето Бургас-Сливен-Стара Загора-Пловдив-София.

1479 г. — Назовано е най-старото име на Чаирлий, което идва от турската дума "чаир", която означава ливада. Първоначално Речица наистина е било място, осеяно с много ливади и заобиколени от дъбови горички. По тези места Тахир Ага построил своите чифлици и насадил лозя.
1711 г. — Има потурчване на много хора от Сливен и на няколко човека от Чаирлий.
1829 г. — През тази година тук се заселва Тахир Ага. По това време се води и Руско-турската война, но руските войски се оттеглят, а селяните се уплашват да не би турците да си отмъстят. Затова палят чифлиците на Тахир Ага.
1830 г. — Има заселване на хора от други градове и села, но най-вече от Ямбол.
1934 г. — Новообразуваното село е наречено Речица.
1967—1968 г. — Преселване и заселване в Речица на семейства от каракачански произход. Сега Речица е едно от населените места с най-много жители от каракачански произход.
01 септември 1974 г. — Речица става квартал на Сливен. Името е заимствано от местността, през която минавал най-прекият път за град Сливен. Старото име на селището е Чаирлий ( на турски "чаир" - ливада).
1865 г. — В Речица се поставя началото на училищното дело.
2007 г., месец Октомври и Ноември — Прави се частичен ремонт на пътната настилка (на отделни улици).
15.10.2007 г. със сигурност ще остане в спомените на жителите на сливенския квартал “Речица”. В 13 часа бе направена първа копка за изграждане на канализационната мрежа в квартала. Защото 7 години след началото на 21 век в “Речица” все още нямат съвременна канализация. На първата копка присъства и адвокат Сиво Сивов, кандидат за кмет на община Сливен с издигната кандидатура от Партия „Движение за социален хуманизъм”.
2010 Със сигурност 2007 ще остане само в спомените на жителите на квартал Речица с първата и последна копка на така мечтаната и желана канализация . Днес 10 години след началото на 21 век кварталът тъне в кал и вода след най малкия дъжд .

Няма коментари:

Всичко за мен